SKC Consulting Kft.

1031 Budapest, Rozália utca 11.

+36 70 680 6870

+36 30 822 8475

Boldog hal, elégedett vásárló.

A „HappyFish” projekttel nem csak a halak lesznek boldogabbak.

Az egészséges étrend részét képezi a halfogyasztás, a hazai irányelvek szerint heti 1-2 alkalommal ajánlott beépíteni étrendünkbe. Magyarországon a halhús-fogyasztás jelentősen elmarad az európai átlagtól és a hazai halfogyasztási szokásokról érdemes lenne minél többet tudni. A halak számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, fajtánként eltérő arányban, tápértékük is különbözik, ezért is fontos ismerni a halak minőségét. Mindkét problémát vizsgáltunk most idén befejeződő kutatásfejlesztési projektünkben, amely a tótól az asztalig végigkíséri a haltermék minőségét befolyásoló tényezőket. A HappyFish projektben résztvevő független laboratórium, egyetem és más szakmai partnerek a vizeket, üledékeket, a stresszhatásokat, a feldolgozási technológiákat is vizsgálták. Célunk volt új, költséghatékony vizsgálati módszerek kidolgozása, és a jogi szabályozás megalapozásához fontos határértékek meghatározása. A projekt egyik fő célja, hogy ne csak a halak, hanem az emberek is egészségesebbek legyenek. A projekt halfogyasztási szokások felmérésének záró kutatási részeként hirdetjük meg jelen kutatásunkat, mely a halételkészítés élelmiszerbiztonsági vizsgálata. Ehhez keresünk 500 önkéntes jelentkezőt, aki részt vesz a megadott feltételek alapján a kutatásban.

Bővebben

HappyFish kutatás

Az SKC Consulting Kft. kutatói a projekt feladataiban halfogyasztási szokások felmérését és élelmiszerbiztonsági kockázatelemzést végez. Jelen kutatás célja pontyhalétel készítés élelmiszerbiztonsági vizsgálata, felmérése.

A felméréshez 500 önkéntes jelentkezőt keresünk, akik részére biztosítjuk a halkészítés alapanyagát, 1 kg pontyfilét és a kutatás érdekében a halétel elkészítéséről videófelvételt kérünk, melyet a megadott on-line rendszerbe szükséges feltölteni 2019. december 2-ig az applikáció, illetve a saját telefonjuk segítségével.  A felmérési csomag kiszállításáról a jelentkezés után egyeztetünk, ezért kérünk minden résztvevőt, hogy e-mailes és telefonos elérhetőségét adja meg a kutatásszervezők részére.

Az elkészült felvételek élelmiszerbiztonsági és kockázatelemzési szempontok alapján kerülnek kiértékelésre a kutatók által.

A felmérés anonim, a kutatás eredményét a megadott e-mail címre kérésre elküldjük. A felmérésben résztvevők között kisorsolunk 1 db SKC AVA Robi Krypton 0 készletet, 3 darab SZIE Budapest szalámit, 5 db SmileyMed frissítő masszázst, 5 darab Selfish ajándékcsomagot, illetve 5 db 10.000 Ft értékű utalványt, amelyet a The Big Fish seafood bistroban válthat be 2020.jan.31-ig.

Jelentkezés

Neme:Férfi

Az alábbi jelentkezési lap kitöltésével elfogadja a Kutatás, és a nyereményjáték szabályzatát.

A csomag kiszállításának módjáról és tervezett idejéről a regisztráció lezárását követően egyeztetünk.

Részvételi feltételek

A nyereményjátékban részt vehet minden, Magyarországon állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkező, 18. életévét betöltött, természetes személy.

Leírás

A videón a teljes munkapultnak látszódni kell, oly módon, hogy a pult felett rögzített telefontartó segítségével a telefont egy fix pozícióban rögzítve engedi az értékelőt a folyamatok megfigyelésére. A főzést végző személy arcának nem szabad látszódnia, mindössze a főzési folyamatokat elemzik (a kéz látszódhat).

  • Saját recept

  • Saját konyha

  • Saját felvétel

Az elkészítendő ételre semmilyen előírás nincs, a szakács döntése, hogy milyen étel készül el.

A HappyFish projektről

AZ Európai Unió tagországainak lakossága által elfogyasztott akvakultúrából és halászatból származó termékek 60%-a import áru. E nagyfokú kereskedelmi kitettség csökkentése érdekében az EU Tengerügyi és Halászati biztosa 2010-ben kijelentette, hogy az import függőséget csökkenteni kell, melynek egyik alapja a tógazdasági, édesvízi haltenyésztés fejlesztése.

A tógazdasági haltenyésztés központja a Közép-Európai térség, tradicionálisan ez a gazdálkodási módszer termeli meg a térség akvakultúrális termékeinek 85%-át. Ahhoz, hogy kontrollált biztonságos és jó minőségű haltermékeket állítson elő a szektor, két kritérium együttes teljesülésére van szükség:

  1. ellenőrzött termelési és feldolgozási technológia kidolgozása
  2. olyan halászati termékek előállítása, melyek beltartalmi értéke minősített és lehetőség szerint standardizált.

Hazánkban a tógazdasági haltenyésztés földmedrű tavakban folyik. A tenyésztő minimális információval rendelkezik a tótalaj (iszap, üledék, termőtalaj) minőségéről és annak komplexitásáról, valamint a termelőközeg, víz minőségi jellemzőiről. A megtermelt hal jelentős hányada (közel 85%-a) ponty, melynek húsminősége (állaga, íze) nagymértékben a termelés technológiájától, így a termelési alapok (tómeder és vízminőség) milyenségétől függ.

Napjainkig nem volt olyan átfogó elemzés, mely tómeder-vízminőség-halhús relációban vizsgálta volna meg a termelés technológia elemeinek hatását a fogyasztó elé kerülő haltermékek vonatkozásában. A projekt lehetőséget nyújt ezen összefüggések feltárására, a termelés során érintett közegek szerves (peszticidek, gyógyszermaradványok) és szervetlen (As, Se, I) szennyezőinek megismerésére, kockázataik kivédésére. A halhús feldolgozási technológiájának ( vágás, csomagolás) optimalizálásával a késztermék tanúsításával (védjegy) olyan modellrendszer jönne létre, mely egyértelműen jelezné az áru élelmiszerbiztonsági követelményeknek való magas szintű megfelelését és kiváló beltartalmi értékét a fogyasztók számára.

Élelmiszerbiztonsági szempontból fontos mikroszennyezők (peszticidek és bomlástermékeik, gyógyszermaradványok) haltermékekben megengedhető mennyiségére nincs szabályozás, a halhús minőségi jellemzőire vonatkozó standardok hiányoznak. Célunk a tógazdasági haltermelés költségeinek (víz, iszap) a feldolgozási technológia egyes elemeinek elemzésével és különböző feldolgozottságú haltermékeinek átfogó vizsgálatával, az eredmények kockázat alapú értékelésével megalkotni a kiváló minőségű halhús kritériumait. Szennyezők azonosítása esetén azok kiiktatására beavatkozási módszereket tervezünk és tesztelünk, melyet az anyagok biológiai lebontása révén érhetünk lel. A technológia különböző pontjain vizsgáljuk a fertőtlenítő szerek maradványait, a higiénés feltételeket és az egyes termékek eltarthatóságát fejlesztjük (hűtés, fagyasztás, speciális avasodást gátló csomagolás). A füstölt áruban kockázatot jelentő rákkeltő anyagok mennyiségét vizsgáljuk, majd olyan optimális technológiát dolgozunk ki, mely során ilyen anyagok a humán egészségügyi kockázatot jelentő mértékben nem keletkeznek.

A munka fázisaihoz magas szintű laboratóriumi vizsgálatok társulnak, így biztosítva a pontos eredményeket és az újonnan fejlesztett módszerek validálását. A különböző mintatípusokra (hal, iszap, víz) átfogó és gyors vizsgálati módszert fejlesztünk.

Az együttműködés konzorciumi keretek közt valósul meg, kiemelkedő kutatási infrastruktúrával rendelkező egyetem és piacvezető termelő-szolgáltató vállalatok között. A projekt végére a tótól az asztalig előmozdítjuk a haltermékvonal fejlődését.

A HappyFish névre keresztelt projekt legfőbb eredményeként jelentősen javul a haltermékek élelmiszer-biztonsága, ami nagy arányban hozzájárulhat a hazai halfogyasztás növekedéséhez.

A projektben résztvevő cégek, szervezetek:

Az “Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” című pályázat mögé felálló konzorciumot a WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium vezeti, de részt vesz a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete, illetve Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszéke, valamint a The Fishmarket Kft. és az SKC Consulting Kft. is.

Támogatók:

Mindent a HappyFish-ről:

happyfishhungary.hu