EU támogatások 2020 után – fél évet tolódhat a kérdés, amely izgalomban tartja Magyarországot, vagyis vajon mennyi EU támogatás juthat hazánknak 2020 után? A válaszra valószínűleg még fél évet várni kell, mivel az újabb uniós költségvetés átfogó tervének a kialakítását jelentősen megnehezíti a Brexit-tárgyalások bonyolultsága.

A tervezetet a jogszabályi szabályozások alapján idén év végéig be kellene mutatni az Európai Bizottságnak, azonban a kialakult helyzetre való tekintettel a költségvetési biztos kezdeményezni fogja ezen határidő fél évvel való kitolását, vagyis a kérdésre, hogy mennyi EU támogatásban részesülhetünk, válasz legkorábban 2018 nyarán várható. További nagy kérdés, hogy a kevésbé fejlett tagállamokat érintő és hátrányosabb helyzetű régiók felzárkóztatását célzó kohéziós politikára fordított pénzek milyen mértékben lesznek csökkentve. Bár a biztos, Günter Öttinger kifejezte egyet nem értését az ilyen irányú módosításokat érintően, azonban a németek és az osztrákok jelentős csökkentéseket képzelnek el a költségvetés ezen részét illetően.

A költségvetés kialakításban jelentős szerepet játszik a brit kilépési tárgyalások során rendezésre kerülő pénzügyek, azonban ennek feltételeiről nem várható megállapodás 2018 ősze előtt, akárcsak a kilépés részleteiről sem. Egyes elképzelések szerint az Európai Bizottság 100 milliárd eurót is elérő követelésekkel állhat elő a britekkel szemben. A biztos szerint így is nagyon nehéz lesz meghatározni a brit kilépés után az uniós költségvetésre, így az EU támogatásokra gyakorolt hatásokat, mivel a jelenlegi hétéves pénzügyi keret 2020-ig tart. Ebből kifolyólag a britek költségvetési befizetéseik és uniós kiadásokhoz való hozzájárulásaik ezen időszak végéig lesznek elérhetőek. A következő időszakban pedig jelentős költségvetési hiánnyal szükséges számolni, mivel Nagy-Britannia a költségvetés bevételi oldalának megközelítőleg 15%-át fedezi. Gyors számítást követően ez a tétel olyan 10-13 milliárd euró hiányt jelent a költségvetésben, amely összeg még a továbbiakban növekedhet.

A költségvetési biztos kiemelte, hogy még soha sem volt annyira szükség a régiók közötti fejlettségbeli különbségek mérséklésére hivatott kohéziós politikára, mint jelenleg, amely biztató Magyarország tekintetében. Ezek szerint a 2020-at követő időszakban is fontos lesz a kohéziós politikai költségvetés, azonban annak modernizálása és a strukturális alapok felhasználási szabályainak egyszerűbbé tétel elkerülhetetlen. A reformálás keretében pedig a fejlesztési alapokat a jelenleginél nagyobb mértékben az országspecifikus ajánlások végrehajtásának szolgálatába állítanák. További jó jelnek tekinthető, hogy a biztos kijelentette, hogy harcolni fog a kohéziós politikára fordított kiadások megnyirbálása ellen, ami pozitívan érintheti a hazánk részére nyújtandó EU támogatásokat.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mint minden weboldal, az skc.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja azokat.

Bezárás